29 Ekim 2008 Çarşamba

PDN PHOTO PLUS EXPO FUARI



Pdn Photo Plus Expo Fuarı New York'ta Düzenlendi.
Dünyanın en büyük fotoğraf fuarlarından "PDN Photo Plus Expo" New York'ta Jacob Javits Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlendi. Fotoğraf sektörünün önde gelen firmalarının katılımıyla düzenlenen fuar, açılış günü ziyaretçi akınına uğradı. 300’den fazla firmanın doldurduğu kongre salonunda teknolojinin geldiği son nokta gözler önüne serildi. Fotoğraf dünyasının iki dev firması olan Canon ve Nikon fuarda en geniş stantlarda sunum yaptılar. Bu iki dev, düzenledikleri seminerlerle katılan ziyaretçilere fotoğraf teknolojisi, fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken noktalar üzerine bilgiler verip meraklılarının sorularını cevapladılar. Orta ve geniş format dijital fotoğraf makinesi sektörünün iki büyük markası Hasselblad ve Leaf de 60 milyon piksel çözünürlüğe sahip yeni modelleri ile fuarda yer aldı. Adobe firması yazılım alanında fuara katılanlara iki yeni ürünü Photoshop Creative Suite 4 ile Lightroom 2.0'yi gösterdi. Fuarda, İtalyan Gitzo firması, foto muhabirleri ve doğa fotoğrafçıları için geliştirdiği yanmayan kumaştan yapılan giysisiyle ilgi çekti. Yağmurluk olarak tasarlanan giysiye dizüstü bilgisayar, 4 adete kadar büyük objektif ve iki fotoğraf makinesi konabiliyor. Giysinin şapka bölümünde bulunan bilgisayarı güneşten koruyan özel bölme de dikkat çekiyor. Önemli objektif üreticilerinden biri olan Sigma'nın standındaki yaklaşık 1 metre uzunluğundaki dev objektif de fotoğraf meraklılarında ilgi uyandırdı. 2,8'lik diyafram açıklığına sahip objektif, 200-500 mm'lik odak aralığında bulunuyor. Fuar kapsamında düzenlenen 200'ü aşkın seminer ve konferansa da dünyaca ünlü fotoğrafçılar ve teknoloji uzmanları katıldı

Devamını okuyun...>>

19 Ekim 2008 Pazar

SONY'DEN 24,6 MP'LİK DİGİTAL


Sony, 24.6 megapiksel DSLR fotoğraf makinesi ?900 modelini tanıttı.

Cihazın sensöründeki yüksek piksel sayısı 35 mm film karesine eşit. Tam kare sensörde çifte yüksek hız katan BIONZ işlemciler var, Yapılan çekimler bağlanan bir HD (yüksek tanımlı) televizyonda izlenebiliyor.

Devamını okuyun...>>

CANON 1000D YILIN FOTOĞRAF MAKİNESİ SEÇİLDİ


Canon'un görüntüleme teknolojisini ileriye taşıma konusundaki başarısı karşılık bulmaya devam ediyor. Son olarak, Canon'un eşsiz EOS teknolojisini daha geniş kitleye ulaştırmak için D-SLR fotoğrafçılığa mükemmel bir giriş fırsatı sunduğu EOS 1000D, Avrupa'nın ilk tüketici teknoloji ödülleri derneği olan Avrupa Görüntüleme ve Ses Derneği (EISA) tarafından ‘Avrupa'da Yılın Tüketici Fotoğraf Makinesi' ödülüne değer bulundu.

Yaratıcılığa açılan kapı: EOS 1000D

Canon EOS 1000D ile karanlık iç mekanlardan dışarıda geçirilen akşamlara kadar, nerede olunursa olunsun, fotoğraf çekmeye devam etmek mümkün. Sokaktaki hareketliliğin veya benzersiz tatil anlarının yakalanması, saniyede 3 kare sürekli çekim kabiliyeti olan Canon EOS 1000D ile çok kolay. Ödüllü fotoğraf makinesi bunlara ek olarak, geniş alanlı 7 ayrı noktadan oluşan otomatik odaklama sistemine sahip bulunuyor.

EOS 1000D'nin parlak 2.5" LCD ekranı, her bir fotoğrafın anında detaylı gözden geçirilmesini sağlıyor ve geniş izleme açısı sayesinde bunu paylaşmayı mümkün hale getiriyor. Vizör yerine LCD ekran üzerinden çekim yapmayı sağlayan Canlı İzleme (Live View) moduyla, fotoğrafların oluşturulması ve otomatik netlik alma kompakt dijital fotoğraf makinelerindeki kadar kolay ve pratik. EOS 1000D, Canon'un lens serisi ve EX-serisi Speedlite flaşlarıyla da uyum gösteriyor.

Teknik Özellikler:
• 10.1 Megapiksel CMOS sensör
• 7-noktalı geniş alan AF sistemi
• Saniyede 3 kare sürekli çekim hızı
• Canlı İzleme (Live View) özelliğine sahip 2.5" LCD
• Ultra-kompakt ve hafif gövde yapısı
• SD ve SDHC hafıza kartları ile uyumlu

Devamını okuyun...>>

18 Ekim 2008 Cumartesi

PHOTOSHOP'UN YENİ SÜRÜMÜ


Adobe, Creative Suite 4'ün indirilmeye sunduğunu duyurdu.
Adobe, Creative Suite 4 yazılımının hazır olduğunu duyurdu. Creative Suite 4, bu son sürümüyle birlikte Photoshop, InDesign, Illustrator, Dreamweaver, Flash ve Acrobat'ı da içerisinde barındıracak.
Bunun yanında Creaive Suite 4, başta Design Premium, Design Standard, Web Premium, Web Standard, Production Premium ve Master Collection olmak üzere 6 farklı paket halinde geliyor.
Adobe'un fiyatlandırması ise şöyle: Master Collection'ın dahil olduğu paket yaklaşık 5.500 YTL'lik etiket fiyatına sahipken, CS3'e halihazırda sahip olanlar ise yeni paketi edinebilmek için yaklaşık 2.250 YTL'yi gözden çıkarması gerekecek.
İsteyen, Creative Suite 4'ü internet üzerinden indirebiliyor. Ancak Adobe Photoshop CS4'ün dosya boyutu tek başına 1GB'ı geçtiğinden, kullanıcıların biraz sabırlı olması ve yazılımın DVD sürümünü beklemelerinde yarar var.

Devamını okuyun...>>

16 Ekim 2008 Perşembe

NİKON D90


Nikon firması D serisi fotoğraf makinalarına Ağustos ayı sonunda, bir yenisini daha ekledi. D90 artık piyasada. D80 ile en önemli farkı, çözünürlüğünün 12 MP'ye çıkarılmış olması. Ayrıca görüntü algılayıcısı da DX formatına yükseltilmiş. Böylece D90 daha da güçlendirilmiş. Yarı profesyonel ve profesyonel fotoğrafçılara duyrulur.

Devamını okuyun...>>

3 BOYUTLU FOTOĞRAF ÇEKİMİ DEVRİ BAŞLIYOR



Fujifilm'in geliştirdiği sistemle üç boyutlu fotoğraf çekebilecek ve gözlüksüz bakılabilen kağıtlara basabileceğiz. Fotoğrafçılıkta sınırları genişletmeyi hedefleyen Fujifilm, "FinePixReal 3D System" teknolojisini görüntüleme fuarı Photokina 2008'de tanıttı. Görüntüleri "gözün gördüğü" gibi yakalama konseptinin bugüne kadar hayata geçirilmiş en başarılı modeli olan sistem, tek makinede çift lens kullanma temeline dayanıyor. Bu teknolojiye sahip sayısal fotoğraf makinesi, çektiği fotoğrafları üst üste koyarak üç boyut etkisi yaratıyor. Makine üzerindeki likit kristal ekranın da üç boyutlu gösterebilmesi sayesinde, kullanıcı çektiği fotoğrafları üç boyutlu olarak görebiliyor. Çekilen üç boyutlu fotoğraflar elbette makinenin hafızasında kalmıyor. Yine Fujifilm tarafından geliştirilen teknoloji sayesinde özel kartlara da üç boyutlu olarak basılabiliyor. Bugüne kadar geliştirilen benzer teknolojilerle elde edilen görüntüler ancak 3B gözlüklerle görülebiliyordu ve istenilen kaliteyi verememişti. Bu sistemin en önemli artısı, elde edilen üç boyutlu görüntülerin gerek makinenin likit kristal ekranında gerekse basılı haldeyken çıplak gözle üç boyutlu olarak görülebiliyor olması. "FinePixReal 3D System" teknolojisine sahip sayısal fotoğraf makineleri iki boyutlu normal fotoğraf da çekebilme özelliğiyle 2009'dan itibaren piyasada olacak. Marifet yeni çipte Makinenin üç boyut yeteneğinin arkasındaki sır, yeni geliştirilen bir çipte saklı. Fujifilm tarafından tarafından geliştirilen RP (Real Photo) Processor 3D adlı çip, makinenin iki CCD algılayıcısından geçen iki farklı görüntüyü senkronize ediyor ve bu bilgiyi yüksek kaliteli, üç boyutlu görüntü elde etmekte kullanıyor.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/e-yasam/10066

Devamını okuyun...>>

12 Ekim 2008 Pazar

PROFESYONELLERE MÜJDE

Ağustos ayında piyasaya çıkardığı EOS 1Ds Mark III, 21,1 milyon efektif piksel çözünürlüğe sahip. Artık profesyonel fotoğrafçıların, en büyük şikayeti olan çözünürlük problemi ortadan kalkıyor. Diğer markalar da kısa sürede aynı çözünürlüğe ulaşacaklardır. 4 yıl önce 6 MP olan çözünütlük, bugün kompact makinalarda bile ortalama 8 MP ye çıkmışken, profesyonel makinaların 12 MP de kalması beklenemezdi. (Tabi ki işlemci farkları vardır.)
Canon'un bu yeni makinası 2 adet Dıgıc III işlemciye sahip. Bu da çekim hızının ne kadar olduğunu aslında anlatıyor. Saniyede 5 kare çekip kaydetmek ve bunu 56 kare peşpeşe yapmak, olağan üstü bir hız gerektirir. Özellikle seri çekim yapanlar için, bulunmaz bir fırsat olarak görünüyor.

Devamını okuyun...>>

IUXS 970 IS


10.0 Megapiksel CCD Türkçe menü ile kolay kullanım
5x optik,
4x dijital ile birlikte toplam 20x zoom gücü
İyi bir çözünürlüğe ve optik zooma sahip canon makinası.
Fotoğraf makinası almak isteyenlere duyrulur.

Devamını okuyun...>>

11 Ekim 2008 Cumartesi

NİKON COOLPIX P6000


Mikemmel görüntü kalitesi
COOLPIX Picture Control sistem
28mm ED lens
kapsamlı çekim aralığı sağlamak için ISO 6400 kapasite
NRW (RAW) desteği
Kablolu LAN (Yerel Alan Ağı)
Dahili GPS

Nikonun Ağustos ayında piyasaya sürdüğü yeni fotoğraf makinası. Fotoğraf meraklıları için iyi bir fırsat. Harici flaş desteği olduğundan, artık gece çekimlerinde daha bol ışıkla çekim yapabileceksiniz.
Devamını okuyun...>>

AMATÖR FOTOĞRAFÇILIK

Amatör fotoğrafçıların ilgisini çekebilecek, kullanabilecekleri bazı özellikleri zaman içinde buraya koymaya çalışacağım.Öncelikle foroğraf bir zevk işidir. Her fotoğrafçı, fotoğraflayacağı bir nesneyi kendine göre fotoğraf karesine yerleştirecektir. Bu bir sanattır ve sanatta nesneldir. Bu yüzden çekimlerinizde içinizden geldiği gibi davranın. Elbette bazı fotoğrafçılardan etkilenebilirsiniz. Bu doğaldır. Zaman içinde O sanatçılardan ayrıştığınız noktalar olduğunu fark edeceksiniz.Günümüzde fotoğrafçılığın geldiği nokta düşünüldüğünde, bir nesneyi değişik durumlarda ve ayarlarda hemen hemen maliyetsiz bir şekilde çekmek artık mümkün. Tabi digital fotoğrafçılığa karşı bir duruş sergilemiyorsanız. Biliyorsunuz ki digital fotoğrafçılık bizlere neredeyse sıfır maliyetle fotoğraf çekme fırsatı sunarken (neredeyse sıfır maliyet, çünki makinalar artık eskisi kadar dayanıklı değiller. Birde makinelerin deklanşör ömürlerinden bahsediliyor.) diğer taraftan filimlerden elde edilen görüntü ile digital makinalardan elde elin görüntü kalitesi biraz farklı. Ama bunlar görmezden gelinirse, fotoğrafçılığınızı geliştirmek için digital dünya bulunmaz bir fırsattır. Burada amacımız, fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken noktaları iyice kavramaktır.
Devamını okuyun...>>

DERS 1

Bence bir fotoğrafı çekerken en önemli nokta objenin ekran üzerinde ortalanmasıdır. Ortalanması derken karenin tam ortasına yerleştirilmesini kastetmiyorum. Neyi göstermek istiyorsanız, istediğiniz şekilde tabiki yerleştirebilirsiniz. En çok insanlar birbirlerinin fotoğraflarını çekerler. Mesela evde fotoğraf çekerken, çektiğiniz insanların fotoğraf karesinde yüzleri bile belli olmayacak kadar küçük kalması,bence uygun bir fotoğraf değildir.Ancak, bir manzaranın görülmesi gerekiyorsa, o zaman insanlar fotoğrafın her hangi bir yerinde olabilir. Çünki orada önemli olan manzaradır.Anlatmak istediğim şu; çektiğiniz fotoğrafta ne önemli ise onu ön plana çıkarmalısınız. Fotoğrafta, gereksiz görüntülere yer vermemelisiniz. Bu size, daha net, ışığı iyi ayarlanmış ve hepsinden önemlisi, göze hoş gelen fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır.
Devamını okuyun...>>

DERS 2

Fotoğrafınnızın daha güzel görünmesini istiyorsanız, öğrenmeniz ve uygulamanız gereken en önemli nokta, bence ışıktır.Bulunduğunuz ortam ve kullandığınız makina ışığı istediğiniz gibi vermenizi engelleyebilir. Yine de şartlar ne olursa olsun, en iyi sonucu almanız, sizin elinizdedir. Makina ile ilgili konuları ileri ki derslerde anlatacağım.Güneşli havalarda, işimiz kolaydır. yeterince ışık olduğu için fazla problem yaşanmaz. En çok yapılan hatalardan biri, güneş, fotoğrafı çeken kişinin karşısında olmasıdır. Bu durumda, fotoğrafı çekilen insanların yüzleri belli olmaz. Bazı durumlarda bu çekim tarzı, bilerek yapılabilir. Çünki insanlar bir gölge şeklinde çıkacaktır. Bu durumu istemiyorsanız, bence şunları yapabilirsiniz.Fotağrafı çeken kişi güneş arkasında kalacak şekilde durmalı.Bu mümkün değilse, biraz daha yaklaşmak suretiyle FLAŞ'lı çekim yapmalıdır. (İleriki derslerimizde flaşlı çekim üzerinde durulacaktır.) Güneşli bir hava ama fotoğraflanacak ortam bir gölge içinde ise; fotoğrafçı da gölge içine girerek, çekim işini yapmalıdır.Bulutlu havalarda, ışık her yönden neredeyse eşit bir şekilde geldiğinden, tek dikkat etmemiz gereken nokta, makina ayarlarıdır. Bu şartlarda, isteğe göre flaş da kullanılabilir.Gece çekimlerinde veya kapalı mekanlarda, flaşsız çekim yapmak biraz zordur. Her fotoğraf makinesi ile flaşsız çekim de yapılamaz.Peki hangi makinalarla flashlı çekim yapılabilir. Analog yani filim kullanan makinalar için SLR denilen daha açıkçası objektifi olan ve diyafram- estantene diye isimlendirilen ayarları bulunan makinalarla gece çekimi yapabilirsiniz.Diğer makinalarla çok yüksek ASA'lı filim kullanmak şartı ile az da olsa gece manzara çekimi yapılabilir. Gece çekimleri için biraz uğraşmak gerekir. Filim kullanıyorsanız, masraflı olacaktır ama inanın yarattıklarınızı görünce, buna değdiğini anlayacaksınız. Çünkü, özel şeyler yaptığınızda farklılaşırsınız.Gece çekimlerinde tripod denilen ve makinayı sabitlemeye yarayan araçlar kullanmak gerekir. Aksi takdirde, düşük estantane kullanmak gerektiği için, net bir fotoğraf elde etmek çok zordur.
Devamını okuyun...>>

DERS 3

Bütün bu anlattıklarımızdan sonra işin en önemli kısmına geldik. Makina ayarları. Ders 1 ve Ders 2 de anlatılanları içinize sindirerek tekrar okumanızı tavsiye ediyorum. Makinası SLR veya D-SLR (digital SLR) olanlara bu bölüm hitap edecektir. Bu makina ayarları, 100 Asalık filimler için geçerli olacaktır. ASA, filimin ışığa karşı duyarlılığı demektir. Işığın yetersiz olduğu yada hareketli çekimlerde ASA'sı yüksek filimler kullanılmalıdır. Anlatılanları kavradığınız zaman, daha yüksek asalı filimlerde ne yapmanız gerektiğini zaten anlayacaksınız. SLR Makimalarda ışıkla ilgili olmak üzere 3 temel ayar vardır.ASA , Estantene ve Diyafram ayarı. Biz 100 ASA'lık filimler için konuyu anlatacağımıza göre, makinanın ASA ayarı 100 de sabitlenebilir. Estantene ayarı: SLR makimaların en güzel tarafı, ışığı filim üzerine istediğimiz yoğunlukta düşürme fırsatını bize sunmasıdır. Estantene, makinanın içinde var olan, bir perdenin( objektifi söktüğünüzde bir ayna göreceksiniz. Bu aynanın arka tarafında bulunur.) açılıp kapanma süresini gösterir. Estantene ayarı, hareketli çekimlerde yükseltilmeli, gece çekimlerinde düşürülmelidir. Makinada filim yokken, estantene ayarları ile oynayarak, Biraz çekim yapın ve makinanın sesine dikkat edin. Diyafram Ayarı: Diyafram, objektifin içindeki bir perdedir. Makinanın deklanşörüne (çekim yapan düğme) yarım basılı tutarak, objektifin içine bakarsanız, diyaframı görebilirsiniz. Yalnız, dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Diyaframı gösteren sayılar ile diyafram açıklığı terstir. Yani diyafram 2,5 iken açık, 22 iken ise kısıktır. Bunu makina üzerinde deneyerek görebilirsiniz. Genel olarak, portre çekimlerde diyafram, mümkün olduğu kadar açık olmalıdır. Bu durumda, arkadaki görüntü flu olacak ve bu çekiminize ayrı bir tad katacaktır. Arkadaki görüntünün daha net olmasını istiyorsanız, diyaframı mümkün olduğunca kısmalısınız. Mümkün olduğunca diyorum, çünkü diğer ayarlarla birlikte en iyi sonucu almak zorundasınız.
Devamını okuyun...>>

DERS 4

Artık işimiz ayarları öğrenmeye geldi. Asa, Diyafram ve Estantene ne demek öğrendik. Şimdi de bu ayarları genel kullanımını öğrenelim.
Güneşli havalarda; deniz kenarı ve karlı zamanlarda, estantene 125, diyafram 16.
Güneşli havalarda; estantene 125, diyafram 11,
Parçalı bulutlu havalarda; estantene 125, diyafram 5,6.
Bulutlu havalarda; estantene 60, diyafram 5,6.
Flaşlı çekimlerde; Bu durumda bazı makinalarda estantene ayarında özel flaş ayarı belirtilmiştir. Belirtilmemişse, çekilen nesne ile uzaklığa bağlı olarak ayarlar değişebilir. Flaşın gücü ve aradaki uzaklığa bağlı olan bu durumu izah etmek biraz güç olacak. En güzeli bir kaç deneme yapmanız olacaktır. Ortalama olarak, estantene 125, diyafram 8 ve aranızdaki uzaklık 2,5-3 metre olacak şekilde deneme çekimleri yapmaya başlayabilirsiniz.
Eğer sonuçta karanlık bir fotoğraf elde ediyorsanız, diyaframınızı biraz daha açabilir veya estantene ayarını 60'a getirebilirsiniz.

Devamını okuyun...>>

ÖRNEK 1

ÖRNEK 1
Anlattıklarımıza göre düşünelim. Fotoğraftaki çocuk belirgin değil.Ayrıca arka taraftagörülmesi gereken her hangi birşey de yok. O halde daha yakından çekilmeli. Böylece ışıkta daha bol geleceğinden, netice de güzel olur.

ÖRNEK 2

ÖRNEK 2
Bence yoruma gerek yok.

Blog Listem